•  Last Update: November 17, 2018 
  • EN
prima
pagina
articole presa
(old stuff)
articole
web
convertoare
de putere
pagini
vizitatori
pagini
prieteni (1)
pagini
prieteni (2)
proiecte
vechi
aparate
electrocasnice
circuite
cu relee
traduceri
(old stuff)
control
lumina
linkuri
tematice
contact
guestbook

atelier

audio

smps
echipamente
de sudare 1

auto-moto

iButton
sumar
(site-map)
actionari
electrice
surse
liniare
relee
de timp
echipamente
de sudare 2
control
temperatura
incarcatoare
de baterii
sectiune
premium
Cartea vizitatorilor
Guestbook
Folositi formularul de contact pentru a trimite mesaje !

Contact

E-mail: emil@matei.ro

E-mail

Comentarii
   
Nume
Adresa email a dvs.
Telefon (optional)
Introduceti codul din imagine si adaugati "em" la sfarsit CAPTCHA image
   


Aici sunt publicate opiniile, observatiile, sugestiile si solicitarile vizitatorilor, exprimate prin folosirea formularului de la CONTACT
Tot aici sunt publicate raspunsuri si eventuale detalii tehnice referitoare la articolele de pe site, pe care autorul este in masura sa le dea.

Date: 16 iunie 2008 11:18 Pt. Marton Mircea


Date: 12 iunie 2008 20:42 From: Alexandru Popescu Subject: ref invertoare sudura
Mesaj:
Buna ziua
Domnule Emil Matei , urmaresc de mult timp posturile dvs de pe Softpedia si Elforum si mi-am dat seama ca aveti multa experienta in domeniul surselor in comutatie de mare putere .
Am gasit pe siteul dvs citeva scheme de invertoare pentru sudura , foarte interesante si in acelasi timp foarte rare , cei care au experienta sau detin documentatie nu prea sint dispusi sa le divulge in comparatie cu dvs care totdeauna ati ajutat pe cei care v-au cerut un sfat.
Tinand cont de aceste lucruri , i-mi permit sa va cer ajutorul in urmatoarea problema :
- am cumparat cu ceva timp in urma citiva tranzistori de mare putere KS324520 , sunt folositi dar sint in stare buna si as avea nevoie de o schema de invertor de sudura care sa foloseasca acest gen de tranzistori .
Am ceva experienta in surse in comutatie TV,PC, in ultima perioada am lucrat la o sursa K6 (am reusit sa o fac sa functioneze, inca nu am gasit un miez de ferita mai mare pentru transformatorul de putere).
Cu scuzele de rigoare ca i-mi permit acest lucru , va rog sa ma ajutati cu o schema .
Va multumesc anticipat.
Multa sanatate
Atasez foaia de catalog a tranzistorilor - ks324520_dat.pdf 396kb

Reply. emil.matei.ro :
O varianta cu tranzistoare bipolare nu mi se pare alegerea cea mai fericita (comparativ cu MOSFET sau IGBT).
Totusi, daca le aveti deja si vreti sa experimentati, o sa va dau mai multe detalii referitoare la schema aceasta, articolul referitor la aceasta schema fiind chiar pe acest site, aici.

Invertor de sudare cu BJT - Circuite de comanda


Date: 11 iunie 2008 13:57 From: Florin Vasilita Subject: Am un tiristor
Mesaj:
Am un tiristor montat intre doi acumulatori si vreau cu un circuit simplu inchis-deschis sa-l deschid si sa-l inchid de la uncontact mecanic cu 3 contacte 3 stari
b1=12v Tr b2=12v
----+0 0---|>---+0 0------
\\
|
o
k1 \\
o o o
| | |
| | |

b1,b2- acumulator 12V
Tr - tiristor de putere
k1 - contact de mica putere

Reply. emil.matei.ro :
Nu se poate. Pentru a functiona, trebuie sa existe o tensiune intre anodul si catodul tiristorului. In acest caz, aceasta tensiune este nula (12V-12V=0)


Date: 10 iunie 2008 20:28 From: Bolfa Ionela Subject: TDA2002

  • Link 01
  • Link 02
  • Link 03
  • Link 04
  • Link 05
  • Link 06
  • Link 07
  • Link 08
  • Link 09
  • Link 10
  • Link 11
  • Link 12
  • Link 13

  • Date: 2 aprilie 2008 10:16 From: "Benoni Buga" Subject: Rugaminte
    Mesaj:
    Nu stiu daca intrebarea mea merita atentia d-voastra, dar cred ca ma puteti ajuta.
    Sunt interesat de informatii tehnice legate de un dispozitiv electric, produs in fosta URSS, denumit (din surse neautorizate) "IGNITRON", cu indicativul : ?2 140/0.8 sau ?3 140/0.8
    Sunt folosite in antiparalel, ca element de comutatie la un aparat de sudura in puncte (pe primarul transformatorului).
    Ofera si posibilitatea de reglare a curentului ?
    Scopul informarii este de a putea inlocui aceste componente cu un alt aparat electric de comutatie, de fabricatie curenta, dar care sa asigure acelasi regim de functionare.
    Astept raspuns cu mult interes,
    Ben.

    COMENTARII - Aparat de sudura in puncte


    Date: 20 februarie 2008 18:31 From: Visan Dorin Subject: Caracteristici transformator
    Mesaj:
    Buna ziua,
    Sint chinuit de unele intrebari, urmarind explicatiile dumneavoastra. Desi cred ca in mare intuiesc despre ce e vorba as fi foarte fericit daca mi-ati putea explica ce intelegeti prin expresiile \"caracteristica rigida\" si \"caracteristica abrupt cazatoare\" in relatie cu aparatele de sudura. Imi cer scuze, poate insemna o intrebare banala insa as vrea sa inteleg de la baza functionarea unui aparat de sudura din perspectiva unui proiectant. Este vorba de caracteristica U/I in momentul scurtcircuitului sau a aparitiei arcului electric ? Se pot face niste desene orientative ?
    Imi puteti recomanda un material de studiu ?
    Va multumesc foarte mult !
    cu toata stima,
    ing Visan Dorin

    COMENTARII (Caracteristici statice externe ale surselor de sudare)

    Date: 19 februarie 2008 10:47 From: Valentin Anton Subject: Bistabil cu 1 releu
    Mesaj:
    Salut
    Buna ziua,
    Ma intereseaza un montaj de releu bistabil cu push-buton (contactor miniatural) pentru a-l folosi la comanda luminilor de ceata la masina.
    Va multumesc


    Date: 25 ianuarie 2008 20:15 From: Radu Igret Subject: link
    Mesaj:
    salut, te rog schimba linkul spre www.bobtech.home.ro cu www.bobtech.ro deoarece serverul home.ro nu mai permite accesul userilor la cont si nu mai pot updata continutul. versiunea de pe bobtech.ro are acelasi continut, dar va fi updatata in viitor cu noi informatii.


    Date: 20 ianuarie 2008 18:36 From: Iuliu ERDELYI Subject: Calificativ
    Mesaj:
    Exceptionala pagina !
    fara alte comentarii.
    jules


    Date: 28 noiembrie 2007 22:22 From: Liviu C. Niculescu Subject: Rugaminte
    Mesaj:
    Buna seara,
    Intamplarea face(fiind angajat de foarte scurt timp) sa am nevoie de documentatie pentru sursele de sudura EWM Wega MIG 400A mai precis modulul de comanda M200 compus din doua carduri M200/1siM200/2. Modulul este echipat cu microcontroler 80C522 si controleaza functie de regimul de lucru viteza de deplasare a sarmei de sudare,admisia gazului,arcul electric. In general din cauza lucrului in conditii dificiile(praf si material rezultat in urma polizarii) modulele cedeaza(intepenesc) iar repararea lor este exrem de dificila,de cele mai multe ori imposibila. Va rog sa ma ajutati daca este posibil.

    Reply. emil.matei.ro :
    Imi pare rau, nu am documentatie pentru acest echipament. Fac apel la cei care mai citesc aceste randuri si ne pot ajuta...


    Date: 29.10.2007 18:51 From: Tabaras Razvan
    Subject: Aparat de sudura cu electrod bazic
    Mesaj:
    As dori sa stiu daca redtresarea curentului se face doar cu diode sau mai trebuie sa fie si filtrat,multimesc anticipat

    Reply. emil.matei.ro :
    Daca redresorul este trifazat, uneori filtrarea poate lipsi, dar e de preferat sa existe.
    In cazul unui redresor monofazat, in opinia mea filtrarea e obligatorie. Practic se foloseste o inductanta de filtraj, cunoscuta si sub denumirea de "DROSSEL", care se executa pe tole de ferosiliciu la fel ca transformatorul, in schimb e prevazuta cu intrefier pentru evitarea intrarii in saturatie la curenti de sudare mari. Pretul de cost a bobinei e comparabil cu al transformatorului, la bobinare se foloseste aceeasi bara cu care s-a bobinat secundarul transformatorului, bobina de filtraj fiind strabatuta de curentul de sudare. Filtrarea e cu atat mai buna cu cat inductanta bobinei e mai mare, dar atentie, o inductanta prea mare va avea efect negativ asupra dinamicii sursei, asa ca se va adopta un compromis acceptabil.


    Date: 04.10.2007 22:56 From: Liviu C. Niculescu
    Subject: Documentatie aparate sudura
    Mesaj:
    Buna seara ,
    Doresc sa va felicit pentru saitul pus la dispozitia iubitorilor de electronica carora sunt convins ca le ofera reale satisfactii. In sprijinul activitatii dumneavoastra va trimit in attachament doua materiale referitoare la surse de sudura in comutatie(unul in format DjVu). Daca doriti va pot trimite si alte matriale,sau va pot indica saitul rusesc) dar sunt convins ca deja a-ti descoperit acest lucru. Cu stima,
    Niculescu Liviu

    Reply. emil.matei.ro :
    Salutari cordiale si multumiri pentru aprecierile mobilizatoare. Am aflat, intr-adevar, de circa 1 an, despre cateva site-uri si forumuri in limba rusa din domeniile sudura si electrotehnica. Multumiri, de asemenea pentru documentatia din attach, redresorul (englezesc) cu tiristoare nu e o sursa in comutatie ci una cu control de faza, o schema de altfel foarte interesanta in care am identificat solutii particulare pe care nu le-am vazut in alte surse. Evident ca sunt interesat de materiale similare, am lucrat multi ani in domeniu. La randul meu va pot pune la dispozitie materiale asemanatoare acumulate de-a lungul anilor, fie documentatii de firma, fie relevee proprii pe care le-am facut in activitatea de service si mentenanta.


    Date: 01.10.2007 13:48 From: Pop Ioan
    Subject: Calcul transformator trifazat
    Mesaj:
    Buna ziua d-le Emil,
    ma numesc Pop Ioan din loc. Zalau.
    Sunt incantat de eforturile pe care le depuneti in continutul si existenta site-ului. Poate va gasiti timp si pt intrebarea mea.
    Am realizat constructia din fig 2, din fisierul atasat, care am vrut sa fie un redresor de sudura cu valorile efective U=60V si I=120A.
    Intr-o prima varianta am realizat bobinajul cu 3 bobine, metoda bobinarii fiecareia din cele 3 bobine fiind indicata in fig 2. Prin acest mod de bobinare, curentul de sudura era prea mare. Pt a scadea curentul am refacut cele 3 bobinele dupa cum se vede in fig 4. Am constatat o diminuare a curentului la bornele redresorului, dar si in acest caz este prea mare.
    Va rog, daca va gasiti timp, sa-mi indicati un mod de calcul, in general al transformatoarelor trifazice sau pentru pachetul meu de tole, din fig 1:
    - cum sa-l bobinez corect,
    - nr de spire/v,
    - sectiunea sirmei primal,
    - sectiunea sirmei secundar
    Va multumesc si va doresc succese in continuare.
    La revedere.

    COMENTARII (Transformator trifazat pentru redresor de sudare)

    Date: 18.08.2007 19:55 From: Tudor Florin
    Subject: Aprindere electronica(oare?)
    Mesaj:
    Salut.As dori sa interpun intre platina si bobina inductie un singur tranzistor comandat in baza de masa automobilului prin intermediul platinei ,iar comutatia sa aduca la borna primarului bobinei acelasi potential(masa).....sper sa ma fi exprimat corect(deci un tranzistor cu rol de releu comandat pe minus si cu rol de a conduce tot minusul)....deci un singur si numai un singur tranzistor
    Cu stima

    COMENTARII (Aprindere electronica cu acumulare inductiva)

    Date: 16.05.2007 14:59 From: balaban ionel
    Subject: redresor trifazat
    Mesaj:
    Mesaj:
    Salut! Cineva era interesat de o schema de fazare a unei punti trifazate. In " attach" (orcad) trimit ceva ce poate este de ajutor. pt. fazare se urmareste imp.de grila pe osciloscop in faza cu tensiunea de sincronizare pe tiristor rind pe rind , ceilalti avand grilele scoase, urmarind ca deschiderea lor sa corespunda locului din punte.


    Date: 14.03.2007 18:42 From: Biro Alpar
    Subject: ajutati-ma va rog
    Mesaj:
    Buna Ziua !
    Sunt Biro Alpar electronist din M-Ciuc si m-am lovit de urmatoarea problema:
    ...tema de proiect de diploma un redresor trifazat complet comandat
    ...6 buc.de tiristoare gata asambate pe radiatoare si pe o placa cu conexiunile gata facute pentru punte trifazata.
    Tiristoarele de tipul T209K (4buc) dar sunt si T208K (2 buc.).
    Am facut un circuit de comanda cu 3 buc.bA145 dupa schema de aplicatie al lui UAA145 luata de pe www.datasheetcatalog.com combinata cu cele publicate in circuite integrate lineare, de unde am luat circuitul de comanda a transformatoarelor de separare.
    Initial am incercat cu niste tiristoare de 4A cu care totul e OK.
    Dupa ce am primit tiristoarele de putere (despre care num am nici un fel de date tehnice), desi am marit curentii de comanda cam de 10 ori (ca 300mA in primar, trafo e 1:1), redresorul e mort, pe deasupra in regim de tranzitie caeodata la decuplarea fazelor se ard sigurantrle de protectie (momentan de 4A de proba) de pe doua faze, sarcina fiind un bec de 100W.
    Toate cele 6 tiristoare le-am incercat separat in monofazat cu aceeasi sarcina de 100W si merg;in punte insa nu scot nici o tensiune la iesire.
    Cum pot sa sara sigurantele de pe faze cand chiar si la o comanda falsa tiristoarele ar trebui sa se comporte ca niste diode in 'anti-serie' ,neavand posibilitate de a se inchide curenti intre faze ?!
    Daca aveti ceva idei sau macar ceva date despre aceste tiristoare...
    Va multumesc anticipat
    cu stima
    Biro Alpar

    COMENTARII (Redresor trifazat in punte complet comandata, cu tiristoare)

    Inapoi la prima pagina
    Valid XHTML 1.1 Enciclopedie de electronica Emil MATEI - Electronic Circuits Collection