•  Last Update: November 17, 2018 
  • EN
prima
pagina
articole presa
(old stuff)
articole
web
convertoare
de putere
pagini
vizitatori
pagini
prieteni (1)
pagini
prieteni (2)
proiecte
vechi
aparate
electrocasnice
circuite
cu relee
traduceri
(old stuff)
control
lumina
linkuri
tematice
contact
guestbook

atelier

audio

smps
echipamente
de sudare 1

auto-moto

iButton
sumar
(site-map)
actionari
electrice
surse
liniare
relee
de timp
echipamente
de sudare 2
control
temperatura
incarcatoare
de baterii
sectiune
premium
Variatoare de lumina cu triac
Triac AC dimmers

Pentru a intruni cerintele de compatibilitate electromagnetica, este de dorit ca variatoarele de putere cu control de faza, cum sunt si cele prezentate in continuare, sa se alimenteze la retea prin intermediul unor filtre, dimensionate la curentul maxim absorbit, reducandu-se astfel nivelul perturbatiilor introduse in retea la valori acceptate de standarde.
Aplicatiile se refera la reglarea intensitatii luminoase a unor becuri incandescente prin varierea puterii aplicate acestora, in curent alternativ la tensiunea si frecventa retelei.

Schema cea mai simpla in care triacul este folosit pentru reglarea puterii de curent alternativ prin controlul unghiului de amorsare (control de faza) utilizeaza un circuit RC si un diac, contactor bilateral cu siliciu, ori tub cu neon. In schema de mai jos care utilizeaza diac, capacitatea C se incarca prin rezistenta de sarcina (becul comandat) si prin rezistenta de reglaj R (o rezistenta fixa inseriata cu un potentiometru), iar in momentul in care tensiunea la bornele lui atinge tensiunea de "strapungere" UB0 a diacului, acesta amorseaza si condensatorul se descarca repede prin poarta triacului, determinand intrarea acestuia in conductie.
Dimmer simplu cu triac si diac
In mod analog se petrec lucrurile si in cazul folosirii in locul diacului a contactoarelor bilaterale cu siliciu, a becurilor cu neon, ori a altor dispozitive cu caracteristici similare. Indiferent de tipul dispozitivului utilizat, comanda triacului se face in cadranul 1 si cadranul 3, iar domeniul de reglaj nu poate acoperi toata plaja de 180 grade electrice.
Functionarea triacului in 4 cadrane
Unghiul de conductie al triacului se regleaza cu ajutorul potentiometrului P1, de 330K. Atunci cand dorim sa limentam sarcina progresiv, plecand de la zero, functionarea schemei este afectata de un fenomen de histerezis (snap-back): micsorand treptat rezistenta manevrand potentiometrul, curentul in sarcina se stabileste brusc la o anumita valoare, mai mare decat curentii ce strabat sarcina atunci cand valoarea rezistentei potentiometrului variaza de la valori mici spre valori mari.

Pentru a reduce acest histerezis, se utilizeaza alte scheme, un exemplu este varianta cu diac si circuit RC suplimentar, conform schemei urmatoare:
Dimmer fara histerezis cu triac si diac

Dimmer fara histerezis cu triac si diac

Dimmer fara histerezis cu triac si diac

Dimmer fara histerezis cu triac si diac

Dimmer fara histerezis cu triac si diac

Dimmer fara histerezis cu triac si diac



O schema asemanatoare, cu diac si triac, avand o configuratie care urmareste, deasemenea, micsorarea histerezisului, se poate vedea in continuare:
Dimmer fara histerezis cu triac si diac

Dimmer fara histerezis cu triac si diac


Un dimmer de putere, 1000W, pentru becul cu halogeni de tip HC-3 dintr-un vechi negatoscop industrial:
Dimmer pt bec cu halogeni de 1KW

Dimmer pt bec cu halogeni de 1KW - schema de conexiuni

Inapoi la control lumina...
Valid XHTML 1.1 Enciclopedie de electronica Emil MATEI - Electronic Circuits Collection