•  Last Update: November 17, 2018 
  • EN
prima
pagina
articole presa
(old stuff)
articole
web
convertoare
de putere
pagini
vizitatori
pagini
prieteni (1)
pagini
prieteni (2)
proiecte
vechi
aparate
electrocasnice
circuite
cu relee
traduceri
(old stuff)
control
lumina
linkuri
tematice
contact
guestbook

atelier

audio

smps
echipamente
de sudare 1

auto-moto

iButton
sumar
(site-map)
actionari
electrice
surse
liniare
relee
de timp
echipamente
de sudare 2
control
temperatura
incarcatoare
de baterii
sectiune
premium
Traductor de tensiune continua cu separare galvanica
Isolated DC Voltage Sensor
Pentru procesele de tehnica masurarii, respectiv de tehnica reglarii, este necesara separarea galvanica a tensiunii continue de circuitul electric care trebuie masurat. Nu se poate aplica masurarea uzuala a tensiunii cu ajutorul unui transformator de tensiune ca in curent alternativ. Aici e necesar un transformator de tensiune continua, considerabil mai complicat. Varianta aplicata in montajul de fata lucreaza dupa principiul transductoric.
Din considerente economice se utilizeaza tole obisnuite de dinam, in locul tolelor cu permeabilitate ridicata. Dezavantajul consta in aceea ca tensiunea de iesire nu creste liniar cu tensiunea de intrare. Insa in cazul in care se scoate numai un anumit domeniu, se poate vorbi despre o comportare aproape liniara.
Cele doua transformatoare m1 si m2 din desenul de mai jos trebuie sa fie identice avand miezurile din acelasi material feromagnetic si fiind prevazute cu aceleasi infasurari. Sensul de bobinare al infasurarii secundare difera raportat la infasurarea primara. Prin aceasta, tensiunile alternative induse in infasurarea primara sunt intotdeauna la fel de mari si pentru ca infasurarile sunt conectate in opozitie tensiunile se vor anula intotdeauna.

Din considerente de siguranta, s-a introdus insa in circuit inca o bobina de soc, k2, astfel incat la eventualele diferente intre tensiunile celor doua transformatoare, tensiunea scade si nu suprapune sistemul de curent continuu.
Schema electrica traductor de tensiune
Modul de functionare:
In situatia cand in circuitul de sarcina tensiune continua este de 0V (nula), cade aproape intreaga tensiune alternativa (tensiunea auxiliara de 220V la ambele transformatoare m1 si m2). Tensiunea care cade pe rezistorul r3, respectiv pe m3 este numai cativa volti, astfel incat la iesirea montajului, dupa puntea redresoare Graetz nu apare nici o tensiune.
Insa in cazul in care ambele transformatoare m1 si m2 sunt saturate cu tensiunea continua conectata, reactanta inductiva a ambelor transformatoare scade aproape la zero ohmi si intreaga tensiune alternativa cade acum pe r3,respectiv m3.
La iesire se gaseste acum tensiune continua maxima.
Cu ajutorul potentiometrului r3 se poate regla marimea pe care tensiunea continua maxima trebuie sa o reprezinte la iesire la saturatia ambelor transformatoare.
Cu rezistenta de compensare r2 se poate regla tensiunea continua (in latura sarcinii) la care cele doua transformatoare sunt complet saturate.
Bobina de soc de filtraj k2 impreuna cu rezistenta de compensare r2 din circuitul de comanda, determina constanta de timp si prin aceasta, functia de transfer a transformatorului.
Desen de amplasare a componentelor
Caracteristicile tehnice:
  • Tensiunea auxiliara = 220V, 50Hz
    Putere maxima =2VA
    Cleme L3/3-L3/4
  • Intrarea de tensiune continua
    polul plus L3/1
    polul minus L3/2
    Tensiune de intrare maxima = 300V
    La aceasta r2 trebuie reglat astfel incat sa nu se depaseasca 100mA.
  • Iesirea de valoare reala
    polul plus L3/5
    polul minus L3/6
    Capacitatea de incarcare maxima = 10mA
    Reglabila continuu de la 2V la 20V.
  • Dimensiunile 150x250x80
  • Greutatea 2.5kg
  • Grad de protectie IP00
  • Producator: WEB Inducal Gollingen, Germany.
Inapoi...
Valid XHTML 1.1 Enciclopedie de electronica Emil MATEI - Electronic Circuits Collection