•  Last Update: November 17, 2018 
  • EN
prima
pagina
articole presa
(old stuff)
articole
web
convertoare
de putere
pagini
vizitatori
pagini
prieteni (1)
pagini
prieteni (2)
proiecte
vechi
aparate
electrocasnice
circuite
cu relee
traduceri
(old stuff)
control
lumina
linkuri
tematice
contact
guestbook

atelier

audio

smps
echipamente
de sudare 1

auto-moto

iButton
sumar
(site-map)
actionari
electrice
surse
liniare
relee
de timp
echipamente
de sudare 2
control
temperatura
incarcatoare
de baterii
sectiune
premium
Redresor rusesc incarcare acumulatoare BY-71M
Russian charger BY-71M
Redresor rusesc incarcare acumulatoare BY-71M

Mai jos se prezinta schema electrica a redresorului, in care sunt notate valorile de tensiuni si curenti pe toate cele 5 trepte de lucru, masuratori efectuate in gol.
Valorile masurate corespund aplicarii la intrare a unei tensiuni de 230Vef, 50Hz.

Pe treapta in care curentul livrat acumulatorului este minim, bornele comutatorului care se pun in contact sunt 12-7. Fara a avea conectat nimic pe iesiri, curentul absorbit in gol de catre primarul transformatorului este doar 2.6mAef. In aceasta situatie, tensiunile masurate pe cele 4 prize mediane, legate la bornele 8, 9, 10,11, se obtin respectiv 215V, 195V, 180V, 165V.

Aplicand in continuare pe intrare aceeasi tensiune de 230V-50Hz si mutand comutatorul pe fiecare din celelalte 4 trepte superioare de curent, curentii de mers in gol absorbiti in primar vor fi respectiv 3mA, 4mA, 5mA si 6.5mA borna 12 a comutatorului fiind pusa in contact consecutiv cu cate una din bornele 8, 9, 10 si 11.

Transformatorul este prevazut cu doua secundare identice, astfel ca este posibila obtinerea a doua configuratii diferite de redresor, anume redresor in punte, respectiv redresor cu punct median.
E o solutie ingenioasa care permite incarcarea atat a acumulatoarelor de 12V cat si de 6V fara interventia altui comutator, ci prevazand 3 borne de iesire, una din ele fiind comuna celor doua tipuri de acumulatoare.

Astfel, utilizand bornele de iesire marcate "+6V" si "-", la redresare participa doar 2 diode, in configuratie de redresor bialternanta cu punct median, fiecare fiind deschisa in cate o semialternanta, corespunzator fazarii celor doua infasurari secundare.

Utilizand pentru sarcina bornele de iesire marcate "+12V" si "-", la redresare participa toate cele 4 diode, in configuratie de punte Graetz, tensiunea alternativa aplicata fiind cea care rezulta prin inserierea ambelor infasurari secundare.

Tensiunile in gol obtinute pe cele 5 trepte, cand borna 12 a comutatorului este pusa consecutiv in contact cu cate fiecare din bornele 8, 9, 10 si 11, sunt respectiv 5.3V, 5.7V, 6.3V, 6.8V si 7.5V, pe fiecare din cele doua infasurari secundare identice. Evident, in situatia folosirii bornei de "+12V", cand ambele secundare sunt inseriate, tensiunile aplicate puntii redresoare vor fi duble, respectiv 10.6V, 11.4V, 12.6V, 13.6V si 15V.
Redresor rusesc incarcare acumulatoare BY-71M

Inapoi la auto-moto...
Valid XHTML 1.1 Enciclopedie de electronica Emil MATEI - Electronic Circuits Collection