Milian Oros
Cu ce nesfârşită bucurie voievodală am citit acest fraged roman de dragoste pură, ca un şuvoi de răcoroase unde, pătrunzându-ţi amintirile dragi, de demult, când mă revedeam pe mine însumi în personajul central, Mihai, stăpân (pentru o vreme), pe seve, pe răsărituri de soare şi ropot de copite de cai, mai apoi, robit de amurguri sângerii, în care culorile şi rănile se spulberau pe cer, să mă revăd în acelaşi spaţiu moroşean, bântuit de regrete, de nelinişti.
Ioana (iubita lui Mihai), e adolescentă cu suflet frăgui , alergând cu tălpile goale prin rouă, prin ierburi ori pe Calea Lactee, surâzând lumii acesteia nespus fremătândă, nepăsătoare la mângâierile tandre, la umerii lini, peste care razele lunii unduiesc, coabitând cu tresăririle erotice ale tinerilor atât de frumoşi şi atât de naivi Ochii ei frumoşi, intredeschişi, păreau scăldaţi de o lumină tainică.
Buzele ei, în tremurături senzuale, rosteau cuvinte pe care nu le înţelegeam, dar le simţeam cu toata fiinţa mea. Eram amândoi la începuturile lumii.
Încet, încet, descopeream cărări neştiute, iar subconştientul ni le arăta cu tandreţă şi duioşie (p. 49).
Într-o lume bulversată, nătângă, uneori obscenă, în care snobismul flutură steaguri în culori ţipătoare, lecturarea acestui minunat roman a fost pentru mine ca o dimineaţă de primăvară, proaspătă şi sonoră, în explozii florale, mângâietoare, întinerindu-mi amintirile, anii.
Dl. Milian Oros e un foarte bun scriitor, un remarcabil psiholog, ale cărui introspecţiuni în adâncul şi veşnicul frumos feminin te fascinează. Prietenia cu un asemenea om (prietenie născută în casa lui de vacanţă de la Uileac, Ulmeni), avându-l amândoi, ca prieten comun, pe fascinantul şi insolitul poet Vasile Morar, mă onorează. Recunosc , cu mâna pe inimă, ca-n vara aceasta am cunoscut un om adevarat, admirabil din toate punctele de vedere, ale cărui cărţi sunt şi rămân pentru mine Grădini Ghetsimani în revărsări de ape limpezi şi răcoroase, la ceas de seară, când stele cad din înalturi, luminându-mi trecătoarea viaţă.
***
Detalii
Scris de George VOICA
Publicat: 30 Septembrie 2017
Editura Enesis
Baia Mare
2008