•  Last Update: November 17, 2018 
  • EN
prima
pagina
articole presa
(old stuff)
articole
web
convertoare
de putere
pagini
vizitatori
pagini
prieteni (1)
pagini
prieteni (2)
proiecte
vechi
aparate
electrocasnice
circuite
cu relee
traduceri
(old stuff)
control
lumina
linkuri
tematice
contact
guestbook

atelier

audio

smps
echipamente
de sudare 1

auto-moto

iButton
sumar
(site-map)
actionari
electrice
surse
liniare
relee
de timp
echipamente
de sudare 2
control
temperatura
incarcatoare
de baterii
sectiune
premium
Lampi fluorescente tubulare alimentate in curent continuu
DC-powered tubular fluorescent lamps
Obisnuitele lampi fluorescente tubulare, denumite si tuburi fluorescente, sau lampi cu vapori de mercur la joasa presiune, pot fi alimentate in anumite conditii si cu tensiune continua, obtinuta din tensiunea retelei prin redresare, cu circuite specifice care pot asigura atat amorsarea cat si stabilizarea descarcarii in gaz care produce radiatia luminoasa.
O astfel de schema, bazata pe un multiplicator de tensiune, mai exact un cuadruplor de tip Latour, a fost experimentata de multi amatori, fiind cunoscuta din revista "TEHNIUM", unde a aparut in 1983, materialul continand date care fac trimitere la utilizarea unor componente din productia interna, atat lampile (LFA) cat si componentele electronice (rezistente, condensatoare, diode).

Mai jos sunt redesanate, pentru un plus de inteligibilitate, schema de principiu si tabelul 1 in care se pot vedea avantajele intre regimurile normale ale tuburilor alimentate dupa schemele clasice cu drossele si startere, comparativ cu cele alimentate in curent continuu prin intermediul multiplicatorului prezentat.

Si, in fine, tabelul 2, deasemenea redesenat, continand valorile componentelor (rezistente de putere, condensatoare nepolarizate), precum si tipurile acestora, toate de productie interna, la vremea aparitiei articolului.

Schema este reluata ulterior intr-o publicatie in limba rusa (vezi desenul de mai jos), putand fi regasita si in format electronic pe diferite pagini web.

La alimentarea in curent continuu a lampilor fluorescente, daca tuburile au o lungime mai mare de 0.6m, trebuie sa se asigure posibilitatea de a schimba periodic polaritatea tensiunii, deoarece, sub influenta campului electric, vaporii de mercur sunt transportati catre catod si tubul devine mai intunecos in regiunea anodica. Stabilizarea descarcarii se poate realiza folosind o lampa cu incandescenta, ceea ce este mai avantajos in comparatie cu utilizarea unui rezistor, cum e in schema anterioara, deoarece o parte din energia consumata se transforma in lumina prin intermediul lampii cu incandescenta.

Schema clasica, cu starter si drossel, care exploateaza aceasta posibilitate, este cea din figura de mai jos, reprezentand o schema tipica de alimentare a unei lampi tubulare pentru curent continuu:

O varianta gasita in revista germana Funkschau nr.16 din 1978, preluata ulterior in diverse publicatii de specialitate:

O varianta proprie (Emil Matei - 1988) cu triplor Latour, pentu tub fluorescent de 6W, are urmatoarea schema de principiu:
Majorand valoarea capacitatilor celor 2 condensatoare de la 0.47uF la 1uF se obtine o functionare mai stabila si o aprindere mai facila la temperaturi scazute. Rezultatele obtinute experimental pentru diferite valori ale rezistentei de balast plasata in serie cu tubul, sunt notate in schema urmatoare, in care se evidentiaza si valoarea optima constatata.:
O varianta practica ce utilizeaza condensatoare romanesti de tip PMP cu tensiunea de lucru 400V alternativ, placa de circuit imprimat avand dimensiunile 150x25mm:
O alta varianta practica ce utilizeaza condensatoare romanesti de tip HPR cu tensiunea de lucru 400V alternativ, mai fiabile dar cu gabarite mai mari, are componentele montate direct pe bornele condensatoarelor (in aer), folosind si bornele celorlalte piese fixate direct pe suportul lampii:
Inapoi...
Valid XHTML 1.1 Enciclopedie de electronica Emil MATEI - Electronic Circuits Collection