•  Last Update: November 17, 2018 
  • EN
prima
pagina
articole presa
(old stuff)
articole
web
convertoare
de putere
pagini
vizitatori
pagini
prieteni (1)
pagini
prieteni (2)
proiecte
vechi
aparate
electrocasnice
circuite
cu relee
traduceri
(old stuff)
control
lumina
linkuri
tematice
contact
guestbook

atelier

audio

smps
echipamente
de sudare 1

auto-moto

iButton
sumar
(site-map)
actionari
electrice
surse
liniare
relee
de timp
echipamente
de sudare 2
control
temperatura
incarcatoare
de baterii
sectiune
premium
Flasher alternant cu LED bicolor
Bi-Color LED alternate flasher

MMC4047 este versiunea romaneasca a circuitelor integrate CMOS tip CD4047, HEF4047, etc. Tehnologia CMOS cu poarta de aluminiu elaborata la Microelectronica, este perfect compatibila cu tehnologiile CMOS existente pe plan mondial, lucru care a permis realizarea de circuite CMOS cu performante identice cu cele ale circuitelor produse de catre celelalte firme. Circuitele din seria 4000 de la Microelectronica sunt echivalente cu cele din seria 4000B, adica gama extinsa de tensiuni de alimentare (3...20V) si cu etaje buffer la intrari si iesiri.

In aceasta aplicatie, pinii circuitului sunt cablati astfel incat acesta sa lucreze ca astabil cu functionare continua. Pentru aceasta, la linia de alimentare cu +12V (Vdd) se conecteaza pinii 4, 5, 6 si 14. La linia de masa (Vss) se conecteaza pinii 7, 8, 9 si 12.

La pinii 1-2-3 se conecteaza componentele care determina frecventa de lucru a oscilatorului. Forma de unda a semnalului generat este dreptunghiulara, pinii de iesire fiind 10, 11 si 13. La pinul 13, nefolosit in aceasta aplicatie, se obtine o frecventa dubla fata de cea obtinuta la pinii 10 si 11. Perioada semnalului la pinul 13 se calculeaza cu formula T=2.2(R1+R2)C1. Perioada rezulta in secunde, daca valorile lui R1 si R2 sunt in ohmi, iar valoarea lui C1 in farazi. Cu valorile din schema, perioada se situeaza in plaja 420ms-820ms, in functie de pozitia de reglaj a lui R2, ceea ce corespunde cu o frecventa de 4.8Hz-9.6Hz (Frecventa este inversul perioadei, f=1/T).

Iesirile utilizate efectiv in aceasta aplicatie sunt cele de la pinii 10 si 11, semnalele fiind complementare (in antifaza), frecventa fiind jumatate din cea obtinuta la pinul 13. Ca atare, perioada semnalului la pinul 10, respectiv 11 se calculeaza cu formula T=4.4(R1+R2)C1. Cu valorile din schema, perioada se situeaza in plaja 210ms-410ms, in functie de pozitia de reglaj a lui R2, ceea ce corespunde cu o frecventa de 2.4-4.8Hz.

Variatia maxima a perioadei semnalului generat fata de valoarea tipica T=4.4(R1+R2)C1 este de +5%, deasemenea aceasta perioada mai variaza cu tensiunea de alimentare si temperatura.

Bi-color led alternate flasher
Condensatorul C1 folosit trebuie sa fie nepolarizat si trebuie sa aiba pierderi mici, rezistenta sa paralel trebuind sa fie de cel putin 10 ori mai mare decat (R1+R2). In general, in toate aplicatiile de astabil, valoarea acestuia nu trebuie sa fie mai mica de 100pF, pe cand valoarea superioara nu este limitata.

LED-ul folosit este de tipul cu 3 pini, pinul din mijloc fiind comun si corespunde cu catozii comuni ai celor doua LED-uri incorporate in capsula. Evident ca se pot folosi si LED-uri separate, cu caracteristici similare.

Bi-color LED alternate flasher
Inapoi la control lumina...
Valid XHTML 1.1 Enciclopedie de electronica Emil MATEI - Electronic Circuits Collection