•  Last Update: November 17, 2018 
  • EN
prima
pagina
articole presa
(old stuff)
articole
web
convertoare
de putere
pagini
vizitatori
pagini
prieteni (1)
pagini
prieteni (2)
proiecte
vechi
aparate
electrocasnice
circuite
cu relee
traduceri
(old stuff)
control
lumina
linkuri
tematice
contact
guestbook

atelier

audio

smps
echipamente
de sudare 1

auto-moto

iButton
sumar
(site-map)
actionari
electrice
surse
liniare
relee
de timp
echipamente
de sudare 2
control
temperatura
incarcatoare
de baterii
sectiune
premium
Osciloscopul HP 54600
HP 54600 Scope

Osciloscop HP 54600
Osciloscop HP 54600
O privire sumara asupra osciloscopului
Daca folosim pentru prima oara acest osciloscop, unul din primele lucruri care trebuie facute este familiarizarea cu comenzile de pe panoul frontal.
Panoul frontal are butoane, taste gri si taste albe. Butoanele sunt cele mai folosite si sunt similare cu butoanele altor osciloscoape. Tastele gri permit aparitia pe display a meniurilor softului, permitand accesul la multe din facilitatile osciloscopului. Tastele albe sunt taste cu actiune instantanee, meniurile nu sunt asociate cu ele.
In cadrul acestei descrieri, tastele de pe panoul frontal sunt notate cu un chenar in jurul denumirii tastei, iar tastele soft sunt notate cu font diferit de restul textului. De exemplu SOURCE este o tasta gri de pe panoul frontal etichetata source, iar Line este o tasta soft. Cuvantul Line este in partea de jos a display-ului direct sub una din tastele soft nemarcate (care este deasemenea gri).
Pe coperta din spate a cartii "User and Service Guide" gasiti o diagrama cu panoul frontal, iar inauntrul copertei este o alta diagrama indicand care din tastele gri trebuie apasate pentru a afisa meniurile tastelor soft.
Linia de stare, localizata in partea de sus a display-ului, va permite sa determinati rapid setarea osciloscopului. In acest capitol veti invata sa interpretati setarea osciloscopului dupa linia de stare. Un exemplu de linie de stare este dat pe coperta din spate a cartii mentionate.
Conectarea unui semnal la osciloscop
HP54600 este un osciloscop cu doua canale cu intrare trigger externa, pe cand HP54601 si HP54602 sunt osciloscoape cu patru canale. La osciloscoapele cu patru canale, intrarea trigger externa este inlocuita cu canalele 3 si 4. In acest exercitiu, veti conecta un semnal la intrarea canal 1. Pentru a evita distrugerea noului dv osciloscop, asigurati-va ca nivelul de te tensiune al semnalului pe care il utilizati este mai mic sau egal cu 400V (DC plus varf AC). Pentru o lista completa a caracteristicilor, vezi capitolul 4, "Performance Characteristics," de la pag.117.
  • Folositi un cablu sau o sonda pentru a conecta semnalul la canalul 1.
  • Daca folositi o sonda, osciloscopul va permite sa introduceti un factor de atenuare pentru sonda. Factorul de atenuare modifica scala verticala a osciloscopului astfel incat rezultatele masuratorii reflecta nivelul de tensiune actual al tipului de sonda.
  • Pentru a seta factorul de atenuare al sondei, apasati tasta 1. Apoi comutati tasta soft PROBE pentru a schimba factorul de atenuare in acord cu sonda pe care o utilizati.
Trebuie sa compensati sondele 10:1 pentru a acorda caracteristile acestora cu osciloscopul. O sonda compensata prost poate introduce erori de masurare. Pentru a compensa o sonda, urmati urmatorii pasi:
  1. Conectati sonda 10:1 la canalul 1 de pe panoul frontal pentru ajustarea semnalului la osciloscop.
  2. Apasati tasta AUTOSCALE.
  3. Folositi o scula nemetalica pentru a ajusta condensatorul trimmer de pe sonda pentru o forma cat mai plata posibil afisata de osciloscop.
Figura 1
Supracompensarea cauzeaza varfuri pe pulsuri.

Figura 2
Compensare corecta cu impulsuri plate in partea de sus.

Figura 3
Subcompensarea cauzeaza rotunjirea impulsurilor

Afisarea automata a unui semnal
Osciloscopul are o facitate Autoscale care seteaza automat osciloscopul pentru cea mai buna afisare a semnalului de intrare. Utilizarea Autoscale necesita semnale cu frecventa mai mare sau egala cu 50Hz si un factor de umplere mai mare de 1%.
Cand se apasa tasta Autoscale, osciloscopul cupleaza si scaleaza toate canalele care au semnale aplicate, si isi selecteaza un domeniu al bazei de timp bazat pe sursa trigger. Sursa trigger selectata intrarea cu numarul cel mai mare care are semnal aplicat. (Daca exista semnal aplicat pe intrarea de trigger extern a lui HP54600, atunci ea e selectata ca sursa trigger).
  1. Conectati un semnal la osciloscop.
  2. Apasati tasta AUTOSCALE.
Cand apasati tasta Autoscale, osciloscopul schimba setarea panoului frontal astfel incat sa fie afisat semnalul. Totusi, daca apasati tasta Autoscale neintentionat, puteti folosi facilitatea Undo Autoscale. Pentru a utiliza aceasta facilitate, executati urmatorul pas.
  • Apasati tasta SETUP. Apoi, apasati tasta-soft Undo Autoscale.
Osciloscopul revine la configuratia existenta inainte de apasarea tastei Autoscale.
Setari pe verticala
Exercitiul urmator va ghideaza in legatura cu tastele verticale, butoanele si linia de stare.
  1. Centrarea semnalului pe display cu butonul de pozitie.
  2. Butonul Position misca semnalul vertical, si acesta este calibrat. De notat ca la rotirea butonului Position, este afisata pentru scurt timp o valoare de tensiune , indicand cat de departe este localizata masa de referinta fata de centrul ecranului. De notat de asemenea, ca simbolul de masa de pe partea dreapta a display-ului se misca in conjunctie cu butonul Position.

    Hint-uri de masurare:
    Daca canalul este cuplat DC, puteti masura rapid componenta continua a semnalului prin simpla notare a distantei acestuia fata de simbolul de masa.
    Daca canalul este cuplat AC, componenta DC a semnalului este inlaturata, permitandu-va sa folositi o mai mare sensibilitate la afisarea componentei AC a semnalului.
  3. Schimbati setarea pe verticala si notati ca fiecare schimbare afecteaza diferit linia de stare.
  4. Puteti determina rapid setarea verticala de la linia de stare de pe display.
    • Schimbati sensibilitatea verticala cu butonul Volts/Div si notati ca aceasta cauzeaza schimbarea liniei de stare. Pentru canalele 3 si 4 de la HP54601 si HP54602, apasati butoanele 3 sau 4. Apoi foloditi tastele-soft pentru a modifica sensibilitatea verticala.
    • Apasati tasta 1.
      Un meniu tasta-soft apare pe display, si canalul se cupleaza (sau ramane pornit daca a fost deja cuplat).
    • Comutati fiecare din tastele-soft si notati care din taste cauzeaza modificarea liniei de stare.
      Canalele 1 si 2 au o tasta-soft vernier, aceasta permite butonului Volt/Div sa modifice marimea pasului pe verticala in incremente mai mici. Aceste incremente mai mici sunt calibrate, avand rezultat acuratetea masuratorilor chiar cu vernierul cuplat.
    • Pentru a decupla canalul, apasati tasta 1 a doua oara, sau apasati tasta-soft cea mai din stanga.
    Hint operare inversare.
    Cand sunteti pe semnal declansat, sunteti pe inversare, inversarea se aplica de asemenea pe semnalul de trigger (ce a fost front urcator, acum este front coborator). Daca semnalul are un factor de umplere de 50% (unda dreptunghiulara ori sinusoidala) forma de unda afisata apare ca neinversata. Totusi pentru semnale cu un factor de umplere altul decat 50% forma de unda afisata se inverseaza asa cum era de asteptat.
Setarea bazei de timp
Exercitiul urmator va ghideaza in legatura cu tastele bazei de timp, butoanele si linia de stare.
  1. Rotiti butonul Time/Div si notati schimbarile pe care acesta le face la linia de stare.
  2. Butonul Time/Div modifica viteza de baleiaj de la 2ns la 5s intr-o secventa de 1-2-5 pasi, si valoarea este afisata pe linia de stare.
  3. Schimbati setarea orizontala si notati ca fiecare schimbare afecteaza diferit linia de stare.
    • Apasati tasta Main/Delayed. Pe afisaj apareun meniu tasta-soft cu 6 modalitati tasta-soft.
    • Comutati fiecare din tastele-soft si notati care din taste provoaca schimbari pe linia stari.
Caracteristici mecanice
Dimensiuni de gabarit
  • inaltime: mm;
  • adancime: mm;
  • latime: mm.
Greutate: kg.
Inapoi la atelier
Valid XHTML 1.1 Enciclopedie de electronica Emil MATEI - Electronic Circuits Collection