•  Last Update: November 17, 2018 
  • EN
prima
pagina
articole presa
(old stuff)
articole
web
convertoare
de putere
pagini
vizitatori
pagini
prieteni (1)
pagini
prieteni (2)
proiecte
vechi
aparate
electrocasnice
circuite
cu relee
traduceri
(old stuff)
control
lumina
linkuri
tematice
contact
guestbook

atelier

audio

smps
echipamente
de sudare 1

auto-moto

iButton
sumar
(site-map)
actionari
electrice
surse
liniare
relee
de timp
echipamente
de sudare 2
control
temperatura
incarcatoare
de baterii
sectiune
premium
Sonda divizor de inalta tensiune HP1137A
HP 1137A High Voltage Divider Probe

Sonda HP1137A (Hewlett Packard) este in fond un divizor de tensiune 1000:1 care extinde domeniul de masurare a tensiunilor pana la 5kV curent alternativ sau curent continuu.
Sonda este un accesoriu care se utilizeaza cu osciloscoape digitale sau analogice avand impedanta de intrare de 1M (+-10%) si o capacitate de intrare nominala cuprinsa intre 6 si 50pF.
Din punct de vedere constructiv, sonda este astfel realizata incat sa previna orice soc electric accidental al operatorului, daca este folosita corect. Aceasta presupune aplicarea unei proceduri corecte de operare, procedura care este prezentata si in manualul de operare elaborat de catre producator.

Precautii de siguranta
Persoanele care lucreaza cu un astfel de dispozitiv trebuie sa aiba experienta in lucrul cu inata tensiune si sa fie instruite in prevenirea accidentalor, sa stie ce au de facut in situatii de urgenta.
Nu lucrati singur cand aveti de facut masuratori in circuite cu inalta tensiune.
Nu scapati din vedere posibilitatea aparitiilor unor tensiuni neasteptate in echipamentele defecte.
Pentru protectia pesonala, inspectati cu atentie sonda inainte de fiecare utilizare, cautand urme de deteriorare, crapaturi, topiri locale, fire rupte. Daca constatati orice defectiune, cat de mica, nu lucrati cu sonda.
Nu faceti masuratori in zone in care este prezent efectul corona. Acestea pot fi identificate datorita prezentei unui sunet specific (bazait) emis de zonele metalice ascutite, culoare albastru-pal si miros specific de ozon.
Mainile, hainele si bancul de lucru trebuie sa fie uscate. Evitati masuratorile in mediu cu umiditate ridicata sau alte conditii care pot afecta proprietatile izolatiei sondei.
Daca e posibil, decuplati intotdeauna sursa de inalta tensiune inaintea conectarii sau deconectarii sondei la punctul de masura.
Este recomandabil sa nu tineti sau sa atingeti sonda cand faceti masuratoarea, in special atunci cand amplitudinea tensiunii nu este cunoscuta.
Informatii aditionale, schema electrica a sondei HP1137A.
In desenul de mai jos este prezentata schema electrica a sondei de inalta tensiune HP 1137A. Desenul are caracter de informatie aditionala si nu este destinat utilizarii in scopuri de depanare.
Schema electrica a sondei de inalta tensiune HP 1137A (HP 1137A High Voltage 1000:1 Divider Probe Schematic)
Caracteristici tehnice - sonda HP1137A.
In continuare sunt listate caracteristicile tehnice operationale si generale.
Operationale
In figura urmatoare se vede curba nominala a tensiunii maxime aplicate in functie de frecventa.
curba nominala a tensiunii maxime aplicate in functie de frecventa (HP1137A Voltage Versus Frequency Rating Curve)
Generale
Ajustari
Sonda HP 1137A de inalta tensiune are doua ajustari: calibrare castig si compensare frecventa.
Pentru calibrarea castigului ajustarea este efectuata in fabrica si nu mai este nevoie de reajustare in utilizare.
Reglajul compensarii in frecventa permite compensarea capacitatii de intrare a osciloscopului care se utilizeaza cu aceasta sonda.
Ajustarea compensarii in frecventa:
Se foloseste un generator de semnal dreptunghiular cu iesirea setata la circa 100 Hz.
  1. Se conecteaza sonda la osciloscop.
  2. Se conecteaza varful sondei la generatorul de semnal dreptunghiular.
  3. Se ajusteaza generatorul de semnal dreptunghiular pentru o amplitudine de 10V a semnalului generat.
  4. Se foloseste trimmerul de ajustare livrat ca accesoriu, ajustand C1 astfel incat partea de sus a impulsului sa fie cat mai plata posibil. In desenul urmator se vede localizarea lui C1.
Modul de lucru
IMPORTANT:
Nu se fac niciodata masuratori flotante cu acest tip de sonda (HP1137A).
Clema crocodil cu cu firul de masa al sondei trebuie conectat la borna de masa bine impamantata sau la sasiul metalc conectat la o priza de pamant de buna calitate.
Nota: Toate osciloscoapele HP sunt alimentate prin cablu de retea cu trei fire.
Cand se conecteaza acest cablu la o priza cu contact de protectie (legat la pamant), osciloscopul va fi impamantat datorita acestei conexiuni cu masa de protectie.
Trebuie verificata integritatea acestei conexiuni, in conectorul si cablul de alimentare al osciloscopului, precum si in priza din care se face alimentarea, pentru a ne asigura ca instrumentul este bine impamantat inainte de a face masuratori cu inalta tensiune.
  1. Se conecteaza mufa BNC la intrarea osciloscopului.
  2. Se selecteaza scala dorita volti/diviziune.

    Nota: Raportul de divizare al sondei este 1000:1, deci daca masuram 5kV, atenuatorul de intrare al osciloscopului trebuie setat pe un domeniu care permite aplicarea la intrare a unei tensiuni de 5V.

  3. Pentru protectie personala, inainte de a face orice conexiune trebuie ca sursa de inalta tensiune sa fie oprita.
  4. Se conecteaza clema crocodil cu cu firul de masa al sondei la borna de masa bine impamantata sau la sasiul metalc conectat la o priza de pamant de buna calitate.

    ATENTIE
    Aceasta conexiune la masa este critica pentru lucrul in siguranta cu sonda de inalta tensiune HP1137A, orice deranjament al acestei conexiuni prezinta pericol de accident si riscul deteriorarii sondei si a osciloscopului. Aceasta conexiune trebuie executata INTOTDEAUNA inainte ca bornele sondei sa vina in contact cu inalta tensiune, si NU trebuie desfacuta inainte de scoaterea de sub tensiune a sondei. Sub nici un motiv nu e permisa conectarea crocodilului firului de masa la borna de inalta tensiune a sursei, si nici firul de inalta tensiune al sondei la borna de masa.

  5. Inainte de cuplarea sursei de inalta tensiune, trebuie sa ne asiguram ca nici o parte a corpului persoanei care tine sonda nu este in contact cu dispozitivul testat. Abia dupa ce acest lucru e cert, se poate cupla sursa de inalta tensiune.
  6. Se masoara tensiunea sub test si se observa forma de unda pe osciloscop. A nu se uita ca tensiunea este de 1000 de ori mai mare decat cea indicata de forma de unda vazuta pe osciloscop. Se restrictioneaza durata masuratorii la mai putin de 5 minute pentru minimizarea erorilor provocate de autoincalzirea sondei.
  7. Se decupleaza sursa de inalta tensiune.
  8. Se deconecteaza sonda de inalta tensiune HP1137A de la sursa de inalta tensiune inainte de deconectarea clemei crocodil a firului de masa, deci firul de masa e ultimul care se deconecteaza.
Mentenanta
Sonda trebuie pastrata in permanenta curata, ferita de contaminari conductive.
Contaminarile conductive pot provoca scurgeri de curent pe corpul sondei si sunt potential periculoase.
Pentru curatare se foloseste apa cu sapun moale, poate fi si un detergent moale diluat in apa, si o laveta din bumbac moale. Sapunul dur poate afecta finisajul corpului sondei.
Se curata numai exteriorul sondei si cablurile, nu se imerseaza niciodata.
Inainte de a fi folosita la masuratori, sonda se usuca temeinic.
Inapoi...
Valid XHTML 1.1 Enciclopedie de electronica Emil MATEI - Electronic Circuits Collection