"GYS4000" Welding inverter - Troubleshooting example of auxiliary power supply
Sursa auxiliara in comutatie este construita in jurul circuitului integrat NCP1055B in capsula SOT-223, marcat N55B. Circuitul NCP1055B in capsula SOT-223 s-a dovedit a fi mai putin fiabil in acest aparat si se defecteaza frecvent, de obicei fara a afecta catastrofal componentele adiacente, ori alte componente importante ale invertorului. Simpla sa inlocuire, rezolva problema in cele mai multe cazuri.
Modul cum sursa auxiliara se alimenteaza din partea de forta a invertorului (traseul +HT_ALIM) se poate vedea in schema urmatoare:
In fotografia urmatoare se poate vedea zona de pe placa de baza a invertorului pe care sunt implantate componentele sursei auxiliare a carei schema electrica a fost prezentata mai sus.
- NCP1055A, N55A - 44 KHz
- NCP1055B, N55B - 100 KHz
- NCP1055C, N55C - 136 KHz
Schema bloc interna:
In lipsa circuitului de tip N55B cu care invertorul a fost echipat initial, in varianta prezentata s-a folosit un circuit din familia TinySwitch-II, si anume TNY268P, in capsula DIP-8B. Tipul diferit de capsula in raport cu circuitul initial (N55B) a impus o mica adaptare pentru montarea corecta pe cablajul existent in spatiul disponibil.
In versiunea prezentata am optat pentru montajul vertical al circuitului, pe un mic radiator din tabla de cupru.
In continuare se prezinta in detaliu solutia adoptata.
Primul pas consta in demontarea circuitului defect - U51P01 de tip N55B si a inca doua componente adiacente, ceea ce va facilita operatia de echipare cu noile componente. Aceasta operatie va fi urmata de curatarea temeinica a zonei respective, cu solventi specifici utilizati la curatarea PCB.
Practic, se vor demonta trei componente, asa cum se vede in imaginea care urmeaza, si anume:
- U51P01 de tip N55B
- C51P01 - condensator 4u7/450V
- C51P03 - condensator 22uF/50V
In schimb, se renunta la C51P03 - condensator 22uF/50V, care nu se mai utilizeaza in noua configuratie.
In continuare, se vor pregati noile componente - 1buc circuit TNY268P, 1buc condensator 100nF si un radiator din tabla de cupru, confectionat asa cum se vede in imaginea urmatoare:
Circuitul integrat TNY268P este montat pe radiator prin lipirea pe acesta a pinilor 2, 3, 7 si 8, pini care se leaga astfel la linia de masa a placii de baza.
Condensatorul de 100nF se monteaza prin lipirea unuia din pini pe radiator, celalalt pin fiind lipit direct pe pinul 1 al integratului, pinul BYPASS (BP). Pentru lipirea condensatorului la pinul BYPASS a integratului s-a prevazut o gaura suficient de mare asigurandu-se astfel izolatia corespunzatoare.
La pinii 4 (ENABLE/UNDER-VOLTAGE), respectiv 5 (DRAIN) ramasi in aer, se lipesc fire flexibile, care se conecteaza la placa de baza pe padurile corespunzatoare. Zonele de lipire la pinii integratului sunt bine izolate prin tile (tub varnisch) care asigura si rezistenta mecanica a conexiunilor.
Ansamblul radiator cu componentele aferente se fixeaza prin lipire cu cositor pe placa de baza, in spatiul liber existent, asa cum se vede in imaginea care urmeaza.
In final se face testarea alimentand invertorul prin transformator de separare 230V/230V inseriind becuri incandescente pe alimentare, dupa metodele cunoscute. Mai jos, o imagine cu proba unui invertor reparat cu aceasta procedura, care in final functioneaza corect, in sensul ca livreaza tensiunile corecte, iar forma tensiunii la iesirea aparatului, vizualizata cu osciloscopul, este corecta. Se oscilografiaza, de asemenea tensiunea pe pinul 5 (DRENA) al integratului TNY268, urmarind ca amplitudinea tensiunii sa fie mai mica decat valorea maxima specificata in datasheet, pentru functionare in siguranta in regim de lunga durata.
Varianta prezentata nu difera principial de varianta prezentata anterior, doar ca in acest caz, in locul radiatorului din tabla de cupru se foloseste o placa de circuit imprimat dublu placat.