•  Last Update: November 17, 2018 
  • EN
prima
pagina
articole presa
(old stuff)
articole
web
convertoare
de putere
pagini
vizitatori
pagini
prieteni (1)
pagini
prieteni (2)
proiecte
vechi
aparate
electrocasnice
circuite
cu relee
traduceri
(old stuff)
control
lumina
linkuri
tematice
contact
guestbook

atelier

audio

smps
echipamente
de sudare 1

auto-moto

iButton
sumar
(site-map)
actionari
electrice
surse
liniare
relee
de timp
echipamente
de sudare 2
control
temperatura
incarcatoare
de baterii
sectiune
premium
Dimmer 1KW - negatoscop industrial pentru vizualizarea filmelor radiografice
1KW dimmer for industrial radiographic illuminators
In general, negatoscoapele se folosesc pentru examinarea prin transparenta a negativelor fotografice si a radiografiilor.
Pentru vizualizarea si interpretarea filmelor radiografice, utilizate la controlul nedistructiv al sudurilor metalelor sunt utilizate negatoscoape cu iluminare reglabila, intr-un spatiu intunecat, interpretarea facandu-se conform cerintelor normei EN 25580.

EN 25580:1992
Non-destructive testing; industrial radiographic illuminators; minimum requirements (ISO 5580:1985) (FOREIGN STANDARD) This document specifies the minimum requirements for industrial illuminators used for viewing radiographs.


Negatoscoapele echipate cu lampi cu halogeni sunt surse de lumina a carei intensitate se poate regla prin intermediul unor variatoare de putere echipate cu dispozitive semiconductoare multijonctiune (triace, tiristoare), in general in montajele clasice cu control de faza.
Intre sursa de lumina si film este plasat un scut termic compus din cateva panouri din material transparent termorezistent, pentru a evita supraincalzirea filmului pe durata interpretarii.
Ultimul panou, cel pe care se aseaza filmul este de regula un geam mat.
Caldura degajata de lampa cu halogeni este evacuata din carcasa aparatului cu ajutorul unor ventilatoare cu debit de aer corespunzator, un rol important avand si geometria carcasei aparatului, care ofera conditii optime de evacuare a caldurii.
Releveul unui aparat echipat cu o lampa de 1000W este prezentat mai jos:


In urma reparatiei unui astfel de aparat, triacul a fost inlocuit cu un tiristor. Pentru a fi posibil controlul ambelor alternante a fost nevoie si de adaugarea unei punti redresoare. Pentru controlul unghiului de faza s-a executat un montaj cu TUJ, componentele alegandu-se astfel incat sa nu se modifice gama de reglaj a puterii aplicate pe becul cu halogeni de tip HC-3 220V/1000W, conservandu-se astfel caracteristicile tehnice initiale ale aparatului. Noua schema este urmatoarea:
Iata si un model de 1500W, care foloseste 10 Becuri de 24V/150W inseriate pentru a fi alimentate cu maximum 230V printr-un variator similar. Pozitia de montaj a becurilor este verticala. Variatorul din schema s-a montat dupa reparatie, inlocuind un model in care dispozitivul de comanda pe grila al tiristorului avea numai componente pasive, intarzierea la intrare in conductie care dadea unghiul de faza fiind obtinuta cu o bobina realizata pe oala de ferita de 30mm. Montajul inlocuitor, cu TUJ, are aceeasi plaja de reglaj, conservandu-se caracteristicile tehnice initiale ale aparatului.
Inapoi la convertoare de putere... Inapoi la convertoare de putere...
Inapoi la control lumina... Inapoi la control lumina...
Valid XHTML 1.1 Enciclopedie de electronica Emil MATEI - Electronic Circuits Collection