•  Last Update: November 17, 2018 
  • EN
prima
pagina
articole presa
(old stuff)
articole
web
convertoare
de putere
pagini
vizitatori
pagini
prieteni (1)
pagini
prieteni (2)
proiecte
vechi
aparate
electrocasnice
circuite
cu relee
traduceri
(old stuff)
control
lumina
linkuri
tematice
contact
guestbook

atelier

audio

smps
echipamente
de sudare 1

auto-moto

iButton
sumar
(site-map)
actionari
electrice
surse
liniare
relee
de timp
echipamente
de sudare 2
control
temperatura
incarcatoare
de baterii
sectiune
premium
Bistabil cu 5 relee
Relay-based toggle flipflop with 5 relays

O astfel de schema, cu nu mai putin de 5 relee, se afla la http://www.the12volt.com/relays/page5.asp

Intrucat e o schema de conexiuni (wiring diagram), a carei functionare e mai incomod de analizat in aceasta forma, am redesenat-o sub forma de schema electrica de principiu (schematic diagram), aranjand desenul de asa maniera incat principiul de functionare sa fie foarte usor de urmarit, asa cum se vede in fig.2. In plus, am completat desenul si cu o tabela de adevar care ilustreaza starea fiecarui releu in fiecare din cele 4 etape ale functionarii (este vorba, evident, de o functionare in 4 tacte). Circuitul din fig.2 e desenat in stare de repaus, cand nici un releu nu e sub tensiune, deci nu se absoarbe curent din sursa de alimentare.


Fig1 - Bistabil cu 5 relee - Schema de principiu

Functionare:

-Tactul 1: La apasarea pe butonul PB1 in scopul pornirii, cupleaza d1 via contact d4, efectul fiind actionarea lui d5 care se automentine prin contactul propriu, via contact d2. Tactul 1 dureaza atata vreme cat mentinem apasat butonul, durata in care releele d1 si d5 sunt active. Automat si iesirea e activa, ea urmarind permanent tensiunea de pe bobina lui d5.

-Tactul 2: Eliberarea butonului PB1 are ca efect dezexcitarea lui d1, a carui contact normal-inchis permite cuplarea lui d3 care-si ia tensiune de pe d5. Cuplarea lui d3 provoaca cuplarea lui d4, a carui contact pregateste cuplarea lui d2 care va avea loc pe tactul urmator. Tactul 2 dureaza atata vreme cat nu se mai umbla la buton, durata in care sunt active releele d3, d4 si d5. Iesirea ramane activa in continuare, la fel ca pe tactul 1.

-Tactul 3: Reapasarea butonului PB1 in vederea deconectarii, are ca efect cuplarea lui d2 via d4 pregatit anterior. Cuplarea lui d2 provoaca dezexcitarea lui d5, dezactivand iesirea. Tactul 3 dureaza atata vreme cat mentinem apasat butonul, durata in care sunt active numai releele d2 si d4.

-Tactul 4: Eliberarea butonului PB1 in vederea deconectarii, are ca efect dezexcitarea celor doua relee d2 si d4, care se mentineau cuplate din tactul anterior exclusiv prin buton. S-a ajuns astfel la starea initiala, cand nici un releu nu e cuplat, circuitul fiind din nou in stare de repaus.

Desi numarul de relee e mare (functia ON/OFF a circuitului se poate obtine si cu relee mai putine), circuitul are totusi niste avantaje:

Inapoi..
Valid XHTML 1.1 Enciclopedie de electronica Emil MATEI - Electronic Circuits Collection