Relay-based toggle flipflop with 4 relays
O versiune cu 4 relee poate fi vazuta la http://www.the12volt.com/relays/page5.asp
Desenul este de fapt o schema de conexiuni (wiring diagram). Intrucat functionarea e mai incomod de analizat in aceasta forma, am procedat la "traducerea" acesteia sub forma de schema electrica de principiu (schematic diagram), aranjand tot odata desenul de asa maniera incat principiul de functionare sa fie foarte usor de urmarit, asa cum se vede in fig.4. In plus, am completat desenul si cu o tabela care ilustreaza starea fiecarui releu in fiecare din cele 4 etape ale functionarii (este vorba, evident, de o functionare in 4 tacte).
Circuitul din fig.4 e desenat in stare de repaus, cu toate releeele inactive, stare in care consunul din sursa de alimentare este nul. Minimizarea fata de schema cu 5 relee a fost posibila gratie unei simple diode, a carui rol va rezulta din analiza functionarii.
Functionare:
-Tactul 1: La apasare pe butonul PB1 in scopul pornirii, cupleaza d1 via contact d3, efectul fiind actionarea lui d4 care se automentine prin contactul propriu, via contact d2. Automat iesirea e activa, ea urmarind permanent tensiunea de pe bobina lui d4.
-Tactul 2: Eliberarea butonului PB1 are ca efect dezexcitarea lui d1, a carui contact normal-inchis permite cuplarea lui d3 care-si ia tensiune de pe d4 prin dioda n1, polarizata direct. Releul d3 fiind acum activ, contactul sau normal deschis se inchide, pregatind cuplarealui d2 care va avea loc pe tactul urmator. Pe tactul 2 raman active numai releele d3 si d4. Iesirea ramane activa in continuare, la fel ca pe tactul 1.
-Tactul 3: Reapasarea butonului PB1 in vederea deconectarii, are ca efect cuplarea lui d2 via contact d3 pregatit anterior. Cuplarea lui d2 provoaca dezexcitarea lui d4, dezactivand iesirea. Pe tactul 3 sunt active numai releele d2 si d3. Tensiunea de pe bobina lui d3 nu mai poate reactiva iesirea intrucat in aceasta situatie dioda n1 este polarizata invers.
-Tactul 4: Eliberarea butonului PB1 in vederea deconectarii, are ca efect dezexcitarea celor doua relee d2 si d3, care se mentineau cuplate din tactul anterior exclusiv prin buton. S-a ajuns astfel la starea initiala, cu toate releele decuplate.
Fata de schema anterioara cu 5 relee, circuitul se caracterizeaza prin aceleasi avantaje,
cu o exceptie: Lucreaza corect numai cu relee de curent continuu.
La realizarea practica, atentie la polaritatea diodei!
Dioda se poate monta si invers fata de schema prezentata, dar in acest caz
trebuie inversata si polaritatea sursei de alimentare.
Observatie:
In schema de conexiuni din fig.3 apare si o dioda plasata pe iesire, polarizata invers.
Am ignorat-o in schema din fig.4, pentru simplificare, deoarece nu e absolut
necesara in acest caz. Cine doreste poate monta diode chiar pe toate releele,
rolul lor fiind suprimarea supratensiunilor inverse de comutatie, dar prezenta
ori absenta acestora nu influenteaza in principiu functionalitatea circuitului prezentat.
In montajul practic, experimentat de catre autori, releele A1 si B1 au fost de tip TKLX93, fabricate de American Relay and Controls. Releele A2 si B2 au fost de tip 463, fabricate de Cook.
Timpul de raspuns a acestui dispozitiv este destul de scurt pentru majoritatea cazurilor in care ar fi folosit intr-un laborator de psihologie, dar destul de lung in comparatie cu un dispozitiv echivalent electronic.
Bistabilul descris are avantajul ca nu este afectat de comanda multipla generata de vibrarea contactului atunci cand este comandat de catre un releu extern. Nu este necesara o forma speciala a impulsului de intrare, de asemenea lungimea impulsului de intrare nu este critica atata vreme cat depaseste timpul de raspuns al releelor A1 sau B1.